Moms på konstverk från 1 januari 2025
av Anna Löf på .
Croiser/Korsa 2022, Charlotte Gyllenhammar, Waldemarsudde Fotograf: Lars Engelhardt
Från och med 1 januari 2025 gäller momssatsen 12% för all typ av försäljning av konstverk, och med det försvinner även möjligheten till vinstmarginalbeskattning (VMB) i många fall. Skatteverket har nu talat om hur de ser på rätten till momslyft.
Moms på konstverk som köpts från momspliktiga konstnärer innan 2025
Från och med 1 januari 2025 gäller momssatsen 12% för all typ av försäljning av konstverk, och med det försvinner även möjligheten till vinstmarginalbeskattning (VMB) i många fall. Skatteverket har nu talat om hur de ser på rätten till momslyft för de som måste tillämpa vanliga momsregler.
Förenklade momsregler från 2025
Att moms kan vara svårbegripligt, det vet vi. Men har du testat kulturområdet?
Vad gäller konst – alltså tavlor, skulpturer, ornament och annat som ingår i KN-numren 9701, 9702 00 00, 9703 00 00, 5805 00 00 och 6304 00 00 – har dessa kunnat säljas med 25%, 12% eller 0% moms.
När en upphovsman, alltså konstnären, sålde sina verk gällde 12% (eller 0% vid momsbefrielse) – och i de flesta övriga fall 25%.
Sedan 1 januari 2025 gäller nya regler och numera omfattas all konstförsäljning av en enhetlig, reducerad, momssats på 12% – ja, såvida inte säljaren är momsbefriad t ex vid låg omsättning. 12% gäller nu oavsett om konsten säljs av konstnären själv, ett galleri eller någon annan. Undantaget att försäljningen är momsfri om konstnären själv säljer för mindre än 336 000 kr/år är dock oförändrat.
Vinstmarginalmoms vid försäljning av konst
För konsthandlare som köper konst för vidareförsäljning kan det vara fördelaktigt att använda reglerna om vinstmarginalmoms (VMB). Då redovisar konsthandlaren bara moms på vinstmarginalen, alltså skillnaden på sitt inköpspris och försäljningspris. Då finns ingen moms att lyfta vid inköpet.
För att få använda VMB vid varuförsäljning krävs normalt att du köpt konstverk av någon som inte redovisar moms eller som själv redovisat enligt VMB-reglerna. Det kallas för ”förvärvskriteriet”. Om du köper från en konstnär, alltså upphovsmannen, som är momsbefriad kan du alltså använda dig av VMB.
Har du köpt från en momspliktig konstnär ska denne däremot redovisa 12% moms, vilket innebär att VMB inte kan användas enligt ”förvärvskriteriet”.
Särskilt beslut när konsten köpts från upphovsmannen
Det finns dock ett särskilt undantag från ”förvärvskriteriet” som innebär att du får använda dig av VMB trots att du köpt konstverk från t ex upphovsmannen som är momspliktig (momslagen 20 kap 4 §). Skatteverket beslutar om ett sådant undantag.
Du som återförsäljare kan begära att få ett särskilt beslut om VMB vid försäljning av följande:
konstverk, samlarföremål och antikviteter som du själv importerar från ett land utanför EU
konstverk som du köper från upphovsmannen, eller dennes dödsbo, som är betalningsskyldig till moms för försäljningen
konstverk som du har köpt av en beskattningsbar person, till exempel ett företag, som inte är en återförsäljare
När de nya reglerna om 12% på alla konstverk började gälla 2025 infördes också en ändring i momslagen som innebär att det särskilda undantaget inte kan användas om varan köpts till en reducerad skattesats (mindre än 25%). Då det numera är 12% moms för all försäljning av konstverk är det i praktiken inte möjligt att använda VMB enligt det särskilda undantaget. Då måste man sälja varorna med vanlig – 25% – moms.
Anledningen till detta är enligt momsdirektivet, som ligger till grund för förändringen, att en reducerad momssats inte får tillämpas vid VMB-försäljning – oberoende av om varan säljs med VMB-moms innan eller efter detta.
”Förskjuten avdragsrätt” vid särskilt VMB-beslut
En fråga som då uppstår är vad som sker för dem som köpt konst av konstnären innan 2025? En momspliktig konstnär skulle ju sälja med 12% redan innan 2025, och numera får man ju inte sälja denna konst enligt VMB-reglerna. Jo, då måste man använda de vanliga momsreglerna och sälja med full moms – 25% – på hela momsunderlaget. Och då får ju momsen lyftas på inköpen.
Skatteverket har uppdaterat sin rättsliga vägledning med anledning av detta och konstaterar att de säljare som nu måste använda vanlig moms vid försäljning får lyfta momsen med ”förskjuten avdragsrätt”.Den förskjutna avdragsrätten innebär att du får lyfta moms först i den redovisningsperiod då varorna levereras av dig, alltså när du säljer varorna.
En konsthandlare köper konstverk med 12% från en konstnär (upphovsman). Konsthandlaren har fått ett särskilt beslut av Skatteverket om att tillämpa VMB. Konsthandlaren ska nu sälja konstverken vidare under 2025. Då momsen är 12% får inte konsthandlaren använda VMB. Istället ska konsthandlaren använda vanliga momsregler – 25% – och har då rätt att lyfta momsen på sitt inköp. Momsen får lyftas när konsthandlaren säljer konsten vidare.
Hade försäljningen gjorts innan 1 januari 2025 hade konsthandlaren fått tillåtelse att använda sig av VMB. Då hade ingen moms kunnat lyftas men underlaget för moms hade istället utgjorts av vinstmarginalen.
Observera att om du köpt från en konstnär (upphovsman) som inte redovisat moms så får du använda dig av VMB, utan beslut från Skatteverket. Många konstnärer har en liten omsättning och väljer att stå utanför momssystemet vilket innebär att det bör vara ganska få konsthandlare som intresserar sig för Skatteverkets nyhet. Men om du sysslar med detta, så vet du nu när du får lyfta momsen.